A TÖKÉLETES KUTYAFAJTA KIVÁLASZTÁSA

2021. június 15. | Egyéb kategória

Kardinális kérdés, hogy milyen a hozzánk leginkább illő tökéletes kutyafajta, éppen ezért mielőtt kutyát vennél magadhoz érdemes mérlegelni körülményeidet, napirendedet, családtagjaidat ahhoz, hogy leendő kutyusod és családoddal együtt te magad is, boldog közös életet tudjatok majdan magatokénak.


Fontos végig gondolni, hogy kikkel élsz együtt!

Ha például gyermekeid vannak, érdemes tipikus családi kutyák között keresgélned, abból is a nagyobb testűek között. Kisgyermekes családoknál ugyanis sokszor gond, hogy puszta szeretetből a kicsik nem hagynak elég teret az ebnek, gyakran ölelgetik, simogatják, esetleg a totyogó babák véletlenül rálépnek, nyúzzák, játszanak vele. Ilyen családba bármennyire is nagy álmod lenne valamelyik kistestű kutyafajta például csivava, yorkshire terrier, biewer terrier, brüsseli griffon, chiuahua, papillon, pekingi palotakutya, pomeránia törpe spitz, toy uszkár, mopsz, shih-tzu, stb. nem szerencsés rajta gondolkodni. Mindamellett, hogy a gyerekek könnyen kárt tehetnek a kutyusban, a kutya is pillanatok alatt odakap, ha megelégelte a nyúzást. Amíg egy nagyobb testű kutyának meg sem kottyan egy totyogó baba, vagy egy kisgyerek közelsége, addig a kisebb testű társaik hajlamosak odakapni, harapni.  

Kutyafajták családosoknak vagy egyedülállóknak

Gyermekes családoknak a legideálisabb egy gyerekeket kedvelő, kiegyensúlyozott idegrendszerrel megáldott nagytestű, masszív kutyák, mint például napjaink nagy kedvencei a golden retriever, vagy a labrador retriever. Ugyanis nem véletlenül ennyire közkedvelt fajták!

Ha egyedül élsz, vagy gyermekmentes családban szinte bármilyen kutyafajtában tudsz gondolkodni. Ebben az esetben döntésed meghatározó mérföldköve a saját igényeid lesznek.

Válassz életviteledhez illő kutyafajtát!

Érdemes végig gondolni, hogy milyen az életviteled, gyakran kirándulsz, utazol, vagy sokat vagy otthonodtól távol, mert ez is szempont kell, hogy legyen. Hiszen ha gyakran túrázol, ahova szívesen vinnéd magaddal kedvencedet is, akkor nem érdemes a tipikus szobakutyust választanod legjobb barátnak. Az is fontos, hogy mennyire vagy barátságban a takarítással, hiszen a kiegyensúlyozott boldog kutyás élethez ez is kardinális kérdés. Ha nem vagy takarításmániás és még allergiával is küzdesz a legszerencsésebb választás azok a kutyafajták, melyeknek szinte hajuk van, mert ezek nem hullajtják szőrüket a lakásban és nem is allergizálnak. Ilyen fajták például a kistestűek közül az uszkár, máltai selyemkutya, bichon frizé, coton de tulear, bichon havanese, bolognese, kis olasz agár, kínai meztelen kutya, közepes vagy nagyobb testű társaik közül például a basenji, puli, ír vízispániel, portugál vízikutya, labradoodle, schnauzer, afgán agár, flandriai bouvier.

Amikor körvonalazódik benned a tökéletes kutyatárs ideális mérete, természete, ami leginkább illik az életviteledhez, akkor már látod a fényt az alagút végén a kutyafajták labirintusában. Ezután érdemes körülnézni a menhelyeken, fajtamentő egyesületeknél is. Hiszen ezzel lehetőséget adsz egy ártatlan kutyának egy új élet lehetőségéhez, mindamellett, hogy valószínűleg nagyon hálás, hűséges és odaadó társad lesz a mindennapokban.

Ne félj a menhelyi kutyusoktól, ismerd meg őket!

A menhelyből választott kutyát esetében érdemes viszont nagyon körültekintően eljárnod! Semmiképp sem lebeszélni szeretnénk róla, hisz mi is támogatjuk a menhelyi kutyák örökbefogadását, de mivel nem ismered előéletét, kiemelten fontos, hogy az örökbefogadás előtt ismerd meg jobban legjobb barátodat!

Ez nem egy bonyolult folyamat. Nincs más tennivalód, mint ellátogatni a menhelyre, kiválasztani az a kutyust, amelyik a legszebben néz rád és amelyik a fentiekben leírtak szerint a legjobban illik hozzád. Ezután játssz vele pár órát, látogasd meg több alkalommal, hogy kialakuljon köztetek egy bizalom, majd vidd el sétálni. Először csendesebb helyre, majd ha jól viselkedik, nem ijed meg, nem fél, vidd ki az utcára sétálni, olyan hétköznapi zajok közé, amelyekkel új otthonában is találkozni fog! Ha ezektől a zajoktól sem ijed meg, nem fél, a leejtett kulcscsomóra sem reagál agresszíven, hirtelen mozdulataid sem váltanak ki belőle olyan reakciókat amelyek számodra ijesztőek, akkor gratulálunk, megtaláltad új legjobb barátodat!

De itt még nincs vége!

Ahhoz, hogy a kezdetleges bizalom egymás iránt új kutyáddal tartósan fennmaradjon, sőt el is mélyüljön, elengedhetetlen, hogy az első hónapokban legalább heti kettő alkalommal kutyaiskolába menjetek. Ez kiemelten fontos kutyusodnak, hisz más kutyusokkal itt tud szocializálódni, ellenőrzött keretek közt. Hívd fel az oktató figyelmet arra, hogy menhelyi kutyussal mész, s ők pontosan tudni fogják, hogy engedjék be óvatosan a közösségbe, hogy ez se a gazdinak, se a kutyusnak ne legyen rossz élmény! S ami nagyon fontos, bár sokszor elfelejtkezünk róla, a legtöbbet a kutyaiskolában nem az új társunk fog tanulni, hanem mi magunk!

S amiről semmiképp ne feledkezz meg! A kutyusodnak megfelelő, az Ti egyéniségeteket is tükröző póráz és nyakörv!

Legfrissebb blog bejegyzés:

EGÉSZSÉGES ÉTELEK, MELYEKTŐL KUTYÁINK NEM LESZNEK KUTYASZAGÚAK ÉS AMIT RÁADÁSUL SZÍVESEN FOGYASZTANAK

Szokták mondani, hogy a mai kutyák őseinek sem volt turmixgépe vagy kuttere, de a mai négylábú kedvencek egészen máshogy élnek és meghálálják a gondoskodást, mindamellett, hogy nem lesznek elhízott négylábúak, ha az alábbiakkal kényezteted őket. A kiegyensúlyozott...

KUTYÁS TÚRÁZÁS, MIRE FIGYELJÜNK?

Mikor eljön a jó idő, nem csak mi, emberek vágyunk ki kicsit a természetbe, hanem leghűségesebb társunk, a kutyánk is vevő lesz egy jó kutyás túrázásra. Ahhoz, hogy ne kelljen aggódnunk, ne szenvedjen senki hiányt egy kisebb, vagy nagyobb kutyás túrázás során, pár...
error: A honlap tartalmának engedély nélküli felhasználása tiltott!