KUTYÁS TÚRÁZÁS, MIRE FIGYELJÜNK?

2021. június 15. | Egyéb kategória

Mikor eljön a jó idő, nem csak mi, emberek vágyunk ki kicsit a természetbe, hanem leghűségesebb társunk, a kutyánk is vevő lesz egy jó kutyás túrázásra. Ahhoz, hogy ne kelljen aggódnunk, ne szenvedjen senki hiányt egy kisebb, vagy nagyobb kutyás túrázás során, pár apróságot figyelembe kell vennünk, illetve pár elengedhetetlen dolgot be kell pakolnunk a hátizsákunkba.

A kutyás túrázás megtervezése

Mint minden nagyobb kirándulást, a kutyás túrázás is annak megtervezésével kezdődik. A tervezés első pillanata, amikor a döntés megfogalmazódik bennünk, hogy bizony, házi kedvencünkkel ki akarunk ruccanni. ez már fél siker, hisz mind nekünk, mind hűséges barátunknak jót fog tenni a mozgás, no meg a célunk, hogy mindannyiunk számára ez a kiruccanás egy élmény legyen. Ezt az élményt egy kis tervezéssel akár garantálni is tudjuk!

Elsődlegesen döntsük el, mekkora túrára szánjuk rá magunkat! Vegyük figyelembe ne csak a mi általános egészségügyi állapotunkat, hanem kutyánk egészségügyi állapotát is. Ha már idősebb, nehezebben mozgó kutyával tervezünk túrázni, ne menjünk 20 kilométeres hegyszakaszra! Válasszunk olyan útvonalat, amely a család kedvence számára sem lesz túl fárasztó és megerőltető, amit ő is élvezni fog!

A második fontos tényező, amit figyelembe kell vennünk, az az időjárás. Télen mínusz 20 fokban ne akarjunk egy nagyon rövid szőrű kutyussal sok órát kint tölteni ment meg fog fázni. Nyáron, tűző napsütésben kerüljük az olyan túrákat, amelyen kutyusunknak aszfalton kell mennie (megégeti mancsát, s a nagy meleget ők sem kedvelik), inkább válasszunk erdő vagy vízparti kiránduló helyet. Indulás előtt egy-két nappal figyeljük az időjárás előrejelzést, mondanak e vihart, esőt, stb., s ha szükséges, inkább halasszuk el kutyás túrázásunkat pár nappal.

Fontos, hogy tisztába legyünk a helyi korlátozásokkal is!

A helyszín kiválasztása során ügyeljünk arra, hogy milyen helyi korlátozásokra kell esetleg számítanunk. Gondolok itt olyan „apróságokra”, hogy a helyi önkormányzat honlapján keressünk rá, van e esetleg kihirdetett ebzárlat. Sok esetben tavasszal, de ősszel is előfordul, hogy az önkormányzathoz tartozó erdők esetében ebzárlatot hírdetnek, veszett róka miatt. Ilyenkor veszettség ellen gyógyszerezett élelmiszert helyeznek ki a jelzett területen, ami kutyánk számára nem feltétlenül egészséges, ha feleszi. Ha erről az önkormányzat oldalán nem találunk információt, érdemes felhívni őket és megkérdezni (példa egy újpesti ebzárlat hirdetményre 2016-ból).
Ugyancsak fontos, hogy tudjunk róla, hogy esetleg nincs e vadászidény. Erre is találunk információt az interneten például az OMVK oldalán. Vadászati idény alatt inkább kerüljük az erdős, vadászatra kijelölt területeket! Nem biztos, hogy a vadász messzebbről különbséget tud tenni egy szabadon csatangoló kutya és egy róka, vagy egyéb állat között.
S ha már a vadászatnál tartunk, nagyon fontos, hogy tudjunk róla, hogy a vadász a kutyát bármikor kilőheti, amennyiben az vadat üldöz, fenyeget, stb. Szóval, lehet, hogy csak játékból kergeti meg kutyánk a nyulat, ezt a vadász nem tudhatja és az ő feladata többek közt a vadállomány védelme is. Ezen az sem segít, ha narancssárga megkülönböztető jelzésű pórázt vagy hámot adunk kedvencünkre! Ha hajlamos erre kutyánk, erdei vadak közelébe semmi esetre se engedjük szabadon, tartsuk pórázon!

Mit vigyünk magunkkal a kutyás túrázásunkra?

Ha már megvan a helyszín és az időpontunk is, akkor annak függvényében, hogy milyen tájra megyünk a kutyás túrázásunk során, illetve, hogy melyik évszakban, kezdjük el összecsomagolni és számba venni azokat a dolgokat, amelyekre szükségünk lesz!

  • ellenőrizzük kutyánk kullancsriasztó nyakörvét, ha már régi, tegyünk fel újat (vagy kenjük be kutyánkat, ha nem nyakörvet használunk)
  • tegyük be a kullancs csipeszünket
  • nézzük meg oltási kiskönyvét, minden kötelező oltást megkapott e időben, s az oltási igazolványát vigyük is magunkkal
  • ellenőrizzük pórázát, hámját, nem e sérült – ha megijed, elszakítja, mégis csak idegen terepen leszünk, ahonnan nem talál haza
  • vigyünk magunkkal elegendő vizet – nem csak magunknak, hanem kutyánknak is! S azt a mennyiséget, amit elengedőnek tartunk, egészítsük ki még egy literrel legalább – ez lesz a legnagyobb súly a táskánkban, de útközben fogyni fog belőle bőven
  • ne feledkezzünk meg az itatótálról sem
  • jutalomfalatok, házi kedvencünknek és magunknak is
  • sebtapasz, géz – ne legyen rá szükség, de mi is, kutyusunk is beleléphet egy tüskébe, beakadhat valahova… Nem nehéz és elfér a táskában
  • bicska, gyufa, öngyújtó
  • feltöltött mobil telefon – a helyszínről letöltött túrista térképpel, s ha van vigyünk magunkkal egy Power Bank-ot is
  • sapka, sál, kényelmes túra cipő, csere zokni, egy csere nadrág (ha rövidbe megyünk, érdemes csere nadrágként hosszút vinni), illetve egy pulóver vagy kardigán is jó, ha van nálunk
  • és természetesen egy nagyon kényelmes hátizsák, amelybe mindez el is fér, nem nyomja a vállunkat, oldalunkat
Kutyás túrázás, kutyás túra, Dera szurdok
Fotó: bastie.hu – Dera Szurdok 2020

A túra előtt és során mire ügyeljünk?

Mielőtt elindulunk, a biztonság kedvéért ellenőrizzük le, megvan e mindenünk. Érdemes valakinek szólni, hogy hova is megyünk. Ha esetleg eltévednénk, tudják családtagjaink merre is keressenek minket.

Ne etessük túl reggel kutyánkat! Ha a túra helyszínére kocsival megyünk, nem biztos, hogy jól fogja viselni a zötykölődést teli hassal. Inkább útközben adjunk pár jutalomfalattal többet, hogy folyamatosan biztosítsuk számára a szükséges energia szintet.
A helyszínen, ha van lehetőség (csap, kút, forrás) itassuk meg kutyusunkat friss vízzel.

A túra során, ha szófogadó kutyánk, el is engedhetjük. Azt vegyük figyelembe, hogy ez nem mindenhol megengedett, általában helyi rendeletek szabályozzák. Arra viszont figyeljünk, hogy ne veszítsük szem elől.
Ha szembe találkozunk vadon élő állatokkal, vagy épp vadcsapáson haladunk, kelünk át, inkább kössük meg kutyánkat. Ne feledjük, a kutya ösztöneit teljesen nem tudjuk elnyomni, ne érjen kellemetlen meglepetés minket, mikor előtör az otthon oly békés kutyusunkból a vadászösztön!

Vannak teendők a túra után is?

Természetesen vannak! Ha víz közelben voltunk, vagy erdőben, nagy valószínűséggel a család kis kedvence, aki adott esetben esténként mellőlünk nézi a TV-t a kanapéról, nem olyan tisztán és illatosan jött haza, mint ahogy elindult. Szóval esélyes, hogy egy fürdéssel kezdjük otthon az estét. Ez rendkívül jó alkalom arra, hogy megvizsgáljuk kutyusunkat, nincs e a szőre alatt valahol kullancs. Kullancsra érdemes a kutyás túrázás végén is megvizsgálni, még mielőtt visszaszállunk a kocsiba, ha nem muszáj, ne vigyünk haza vérszívót.
Az alapos tisztálkodás után érdemes megvizsgálni kutyánk talpait is. Ha vízparton voltunk, kagyló okozta sebek is lehetnek talpán, ha erdős sziklás területen, akkor a sziklák is okozhatnak sebeket, de tüske is belefúródhat a talpba, vagy az ujjak közötti bőrrészbe.

Ha ezzel mind megvagyunk, nincs más hátra, mint a jó kis fárasztó kutyás túrázás utáni kiadós vacsora, frissítő és egészséges nasi és pihenés!

Legfrissebb blog bejegyzés:

A TÖKÉLETES KUTYAFAJTA KIVÁLASZTÁSA

Kardinális kérdés, hogy milyen a hozzánk leginkább illő tökéletes kutyafajta, éppen ezért mielőtt kutyát vennél magadhoz érdemes mérlegelni körülményeidet, napirendedet, családtagjaidat ahhoz, hogy leendő kutyusod és családoddal együtt te magad is, boldog közös életet...

EGÉSZSÉGES ÉTELEK, MELYEKTŐL KUTYÁINK NEM LESZNEK KUTYASZAGÚAK ÉS AMIT RÁADÁSUL SZÍVESEN FOGYASZTANAK

Szokták mondani, hogy a mai kutyák őseinek sem volt turmixgépe vagy kuttere, de a mai négylábú kedvencek egészen máshogy élnek és meghálálják a gondoskodást, mindamellett, hogy nem lesznek elhízott négylábúak, ha az alábbiakkal kényezteted őket. A kiegyensúlyozott...
error: A honlap tartalmának engedély nélküli felhasználása tiltott!